Prírodné esenciálne oleje sú pre niektorých z nás súčasťou našich životov už dlhší čas alebo sme s ich používaním začali len nedávno. K základom spoznávania aromaterapie patrí ich spôsob bezpečného užívania – vonkajšie, inhaláciou a vnútorné používanie. My sa v tomto článku budeme bližšie venovať práve vnútornému používaniu. A to hlavne v našej kuchyni. Varenie a esenciálne oleje – poradíme vám, ako môžete naše voňavé esenciálne oleje využiť vo vašich obľúbených jedlách.
UPOZORNENIE: pri tomto článku sa zbiehajú sliny! ☺️
Ako používať esenciálne oleje v kuchyni
- do nápoja – ovocná limonáda (na 1 liter/ max. 1 kvapka rozriedená v sirupe, mede,…)
- dochucovanie jedál – ragú, grilovaná zelenina, do bylinkových marinád, dresingu, s pečivom, na výrobu vlastného ochuteného olivového oleja napríklad s kvapkou oregána, sušienkami alebo bielym mäsom
Pri používaní esenciálnych olejov vo vašom pokrme nezabúdajme na heslo – všetko s mierou a hlavne opatrne! Naše esenciálne oleje sú vysoko koncentrované, už aj jediná kvapka môže byť veľa! Vždy záleží aj od množstva, do ktorého kvapku dáte, buďte preto dôslední.
Poznáte špáradlovú metódu?
Veľmi jednoduchá, rýchlá a účinná, žiadna veda. Stačí namočiť špáradlo do fľaštičky s esenciálnym olejom (budete tak mať množstvo a intenzitu chute pod kontrolou a v prípade slabej chuti namočiť špáradlo aj druhýkrát), a tak esenciu oleja zamiešať do jedla. Najlepšie je pridať esenciálny olej ku koncu varenia už do hotového dovareného pokrmu.
Prečo? Veľmi jednoduchý dôvod. Vďaka tomu si olej zachová všetky svoje živiny a vitamíny, svojskú chuť a arómu, ktorú by mohol počas procesu varenia – pôsobenia tepla stratiť.
Nebojte sa experimentovať
Dáte si steak? Do misky si pripravíme čierne korenie, dochutíme necelou kvapkou (môžete si pomôcť špáradlom) citróna či bergamotu, štipkou čerstvej bylinky tymiánu spolu s olejom (slnečnicový, repkový, olivový). Teraz, keď sme organický olej zriedili v rastlinnom (nosnom) oleji, môžeme ním potrieť/namarinovať mäso. Takto pripravenou marinádou môžeme dať nášmu steaku úplne nový a voňavý rozmer!
Vanilkovú zmrzlinu či sorbet môžeme osviežiť citrónovým, zázvorovým alebo aj mätovým esenciálnym olejom. V prípade citrusových esenciálnych olejov môžeme použiť 1 kvapku (s kvetnatými a bylinkovými vôňami odporúčame menšie množstvo). Do palacinkového cesta sa odporúča použiť 1/4 až 1 celá kvapka (citróna, škorice…) na 2,5 hrnčeka cesta.

Vytvorte si zaujímavé a nezvyčajné chute! Experimentovať je dovolené. Škoricové palacinky s tvarohovo-pomarančovou plnkou sú celkom dobrým začiatkom 🙂
Ná záver chutná bodka – voňavé recepty
Marináda na grilované kura
- 4 PL medu
- 2 ČL francúzskej dijonskej horčice
- 1 – 2 kvapky esenciálneho oleja citrón alebo pomaranč
Recept na maslové sušienky s vôňou mandarínky
- 250g hladkej múky
- 150g práškového cukru
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 1-2 kvapky esenciálneho oleja mandarínka (obľúbený je tiež citrón, pomaranč a levanduľa)
- 200g masla izbovej teploty
- 1 celé vajce
- horká čokoládu na varenie
Škoricové palacinky s tvarohovo-pomarančovou plnkou
- 200g polohrubej múky
- 40g trstinového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 500 ml plnotučného mlieka
- 1 celé vajce
- pol kvapky škoricového esenciálneho oleja (použite špáradlo)
- maslo na potretie panvice
- hrudkovitý tvaroh
- 1 vanilkový cukor (ak máte radi sladšie, doslaďte podľa chuti)
- 1 kvapka pomarančového esenciálneho oleja
- 2 lyžice kyslej smotany
- môžete dozdobiť jabĺčkom, plátkom pomaranču alebo vopred namočenými hrozienkami… kreativite sa medze nekladú 🙂