Varenie a esenciálne oleje | Tipy a recepty

Varenie a esenciálne oleje | Tipy a recepty

Prírodné esenciálne oleje sú pre niektorých z nás súčasťou našich životov už dlhší čas alebo sme s ich používaním začali len nedávno. K základom spoznávania aromaterapie patrí ich spôsob bezpečného užívania - vonkajšie, inhaláciou a vnútorné používanie. My sa v tomto článku budeme bližšie venovať práve vnútornému používaniu. A to hlavne v našej kuchyni. Varenie a esenciálne oleje - poradíme vám, ako môžete naše voňavé esenciálne oleje využiť vo vašich obľúbených jedlách.

UPOZORNENIE: pri tomto článku sa zbiehajú sliny! ☺️

Používanie esenciálnych olejov ako dochucovadlo nie je nič nové. Spomeňte si na zubnú pastu, žuvačky a cukríky. V našej ponuke esenciálnych olejov môžete nájsť druhy, ktoré sú na priamu konzumáciu bezpečné a vhodné:
Tieto esenciálne oleje okrem krásnej vône a organicky čistej kvality spája ešte jedna vec - certifikát FOOD GRADE, ktorý zaručuje potravinársku kvalitu našich olejov, vďaka čomu je priame, vnútorné používanie bezpečné (a tiež prospešné) pre náš organizmus.
 

  POZOR! Nie všetky druhy esenciálnych olejov sú vhodné na priamu konzumáciu! Vždy sa vopred uistite, či daný druh oleja, ktorý chcete použiť spĺňa toto kritérium, prípadne vyhľadajte olej na našej stránke (pri každom esenciálnom oleji môžete nájsť spôsoby užívania a naše odporúčania). 

_______________________________________

Ako používať esenciálne oleje v kuchyni

  • do smoothie - ovocné smoothie (na pol litra/ max. 1 kvapka)
  • dochucovanie jedál - ragú, grilovaná zelenina, do bylinkových marinád, dresingu, s pečivom, na výrobu vlastného ochuteného olivového oleja napríklad s kvapkou oregána, sušienkami alebo bielym mäsom
  Platí všeobecné, no spoľahlivé pravidlo ➜ 1 kvapka esenciálneho oleja = 1 ČL zdrojovej rastliny, z ktorej bol olej vyrobený. Menej je viac, a to platí  aj v tomto prípade.
 
Pri používaní esenciálnych olejov vo vašom pokrme nezabúdajme na heslo – všetko s mierou a hlavne opatrne! Naše esenciálne oleje sú vysoko koncentrované, už aj jediná kvapka môže byť veľa! Vždy záleží aj od množstva, do ktorého kvapku dáte, buďte preto dôslední.

Poznáte špáradlovú metódu?

Veľmi jednoduchá, rýchlá a účinná, žiadna veda. Stačí namočiť špáradlo do fľaštičky s esenciálnym olejom (budete tak mať množstvo a intenzitu chute pod kontrolou a v prípade slabej chuti namočiť špáradlo aj druhýkrát), a tak esenciu oleja zamiešať do jedla. Najlepšie je pridať esenciálny olej ku koncu varenia už do hotového dovareného pokrmu. Prečo? Veľmi jednoduchý dôvod. Vďaka tomu si olej zachová všetky svoje živiny a vitamíny, svojskú chuť a arómu, ktorú by mohol počas  procesu varenia - pôsobenia tepla stratiť.

Nebojte sa experimentovať

Dáte si steak? Do misky si pripravíme čierne korenie, dochutíme necelou kvapkou (môžete si pomôcť špáradlom) citróna či bergamotu, štipkou čerstvej bylinky tymiánu spolu s olejom (slnečnicový, repkový, olivový). Teraz, keď sme organický olej zriedili v rastlinnom (nosnom) oleji, môžeme ním potrieť/namarinovať mäso. Takto pripravenou marinádou môžeme dať nášmu steaku úplne nový a voňavý rozmer!

Vanilkovú zmrzlinu či sorbet môžeme osviežiť citrónovým, zázvorovým alebo aj mätovým esenciálnym olejom. V prípade citrusových esenciálnych olejov môžeme použiť 1 kvapku (s kvetnatými a bylinkovými vôňami odporúčame menšie množstvo). Do palacinkového cesta sa odporúča použiť 1/4 až 1 celá kvapka (citróna, škorice…) na 2,5 hrnčeka cesta.

_______________________________________

Vytvorte si zaujímavé a nezvyčajné chute! Experimentovať je dovolené. Škoricové palacinky s tvarohovo-pomarančovou plnkou sú celkom dobrým začiatkom :)

Ná záver chutná bodka - voňavé recepty

Marináda na grilované kura
  • 4 PL medu
  • 2 ČL francúzskej dijonskej horčice
  • 1 - 2 kvapky esenciálneho oleja citrón alebo pomaranč
 
Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie spolu do hladkej krémovej marinády. Potrite ňou kura ešte pred grilovaním. Osoľte podľa chuti.
Recept na maslové sušienky s vôňou mandarínky
Na cesto:
  • 250g hladkej múky
  • 150g práškového cukru
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 1-2 kvapky esenciálneho oleja mandarínka (obľúbený je tiež citrón, pomaranč a levanduľa)
  • 200g masla izbovej teploty
  • 1 celé vajce
 
Na polevu:
  • horká čokoládu na varenie
 
Postup: Najskôr spojíme zmäknuté maslo s kvapkou (max dvomi) esenciálneho oleja podľa chuti - organický olej sa nám tak krásne prepojí s tukom, maslom. Ďalej pridáme všetky sypké suroviny (múku, cukor, pudingový prášok) a vymiesime do tuhšieho cesta. Z cesta odoberieme kúsky veľkosti vlašského orecha a vytvoríme guľôčky (môžeme si pomôcť vlhkými rukami a priebežne si ich namáčať do vody, aby sa nám lepšie tvarovalo). Následne takto vytvarované guľôčky uložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Postláčame ich a vytvarujeme kolieska s priemerom 6cm. Pečieme v predhriatej rúre cca 15 minút, pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme sušienky vychladnúť, na záver polejeme horkou čokoládou. Dobrú chuť!
Škoricové palacinky s tvarohovo-pomarančovou plnkou
Na cesto:
  • 200g polohrubej múky
  • 40g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 celé vajce
  • pol kvapky škoricového esenciálneho oleja (použite špáradlo)
  • maslo na potretie panvice
 
Na plnku:
  • hrudkovitý tvaroh
  • 1 vanilkový cukor (ak máte radi sladšie, doslaďte podľa chuti)
  • 1 kvapka pomarančového esenciálneho oleja
  • 2 lyžice kyslej smotany
Na ozdobu:
  • môžete dozdobiť jabĺčkom, plátkom pomaranču alebo vopred namočenými hrozienkami... kreativite sa medze nekladú :)
Postup: Cesto na palacinky pripravíme zmiešaním vajíčka s cukrom, soľou a esenciálnym olejom. Pridáme postupne mlieko a múku a vymiešame mixérom do hladkého cesta bez hrudiek. Roztopíme si maslo, ktorým budeme potierať panvicu. Cesto nechame pár minút odpočinúť a pripravíme si plnku. Zmiešaním všetkých ingrediencií nám vznikne tvarohová plnka, ktorú si môžeme dosladiť podľa chuti.
Palacinky pripravíme na vopred zohriatej panvici potretej maslom/olejom. Palacinky naplníme, dozdobíme. Dobrú chuť.
_______________________________________

 

 
Späť na blog